Close

The apartment is situated in the Menuires skiing resort. As an end addition to a 1960’s building, it offers a triple orientation which was not exploited by the original building. The commission was challenging: to increase the living-room surface without modifying any of the structural or supporting elements, to create 2 bathrooms instead of one, to maintain the same number of beds, that is to say 8 beds for 55 square meters. To maximize the use of space, we decided to overturn the perspective: not to try and make the furniture fit into the flat, but rather the flat into the furniture!

A large wooden curve crosses the entire surface of the flat. Around it are gathered all the basic functions of the house allowing for a large free space towards the windows which offer a panoramic view of the mountains. This piece of furniture includes in its thickness different necessary facilities: storage space, superimposed sleeping units, a reading corner, kitchen and bathroom (back to back). It is the piece of furniture itself which structures the space. A curtain device allows for greater privacy around the sleeping units.

The niches can be used in several ways: as storage or as interior windows between the two sides of the wooden wall. The result is playful and cozy: in the evening, what pleasure after a day of skiing to climb up to one of the little sleeping nests with its own little niche and bedside light! Two types of wood are used here: a luminous birch plywood and solid American walnut tree.

Programme
Interior design of a ski resort apartment in Menuires, France
Lieu
Aravis 520, Les Ménuires (73) - F
Maîtrise d'œuvre
h2o architectes
Maîtrise d'ouvrage
Private
Spécificité
National Award of Wood Construction Interior 2014 ArchiDesignClub Award interior residential category
Superficie
55 m²
Coût
Completed summer 2012
Date
75 000 € HT
Photos
Julien Attard
Chargement...